Zakaj izbrati prepustno tlakovanje? | Talne rešetke ECORASTER | ProFarm Košenina

Zakaj izbrati prepustno tlakovanje?

Prepustna stabilizacija tal nudi ekološke in gospodarske koristi.

Kako dolgoročno zaščititi zemljišče in ga hkrati narediti uporabnega?

Zamašeni odtočni sistemi, poplavljena mestna središča in dragi projekti zadrževanja deževnice pričajo o tem, da prepustna stabilizacija tal ni le modni trend, ampak nuja. Zlasti na naših stanovanjskih in prometnih območjih prepustne površine dragoceno in trajnostno prispevajo k ublažitvi ekoloških in gospodarskih posledic močnih padavin ali visokih temperatur.

Zakaj bi morali upoštevati prepustno tlakovanje?

Rešitev v prihodnosti!

Ohranjajte naravne značilnosti:

Če lahko v zemlji shranimo več vode, je manjši pritisk na drenažne sisteme in manj vode v naših rekah. To drastično zmanjša nevarnost poplave po močnem ali dolgotrajnem dežju.

Ustvarjanje trajnih in utrjenih površin:

Medtem ko prepustne površine ponujajo naravne drenažne lastnosti, niso posebej robustne. Naši sistemi za stabilizacijo tal ECORASTER pretvorijo točkovne obremenitve v površinske obremenitve. Rezultat: območja brez luž ali jam.

Prihranitev dodatnih stroškov in davščin:

Manjša kot je površina asfaltirane ali betonirane površine, nižji so stroški zakonske dajatve za padavine. V večini primerov drago odvodnjavanje ali drago izravnavanje tal pri prehodnih projektih ni potrebno.

Manj “toplotnih otokov”:

Prepustne površine omogočajo, da deževnica izhlapi in opazno zniža temperaturo okolice (evapo-transpiracija). Sončevo sevanje se absorbira in se le delno reflektira nazaj v ozračje. Poleg tega „utrjeno območje“ veže trdne delce in zmanjšuje onesnaženje.

csm_Versickerung_Waldboden_10aac4668d

Popolna tla

V tem habitatu lahko dež brez omejitev odteče, filtrira se skozi zemljo in obogati podtalnico. Ta tla lahko absorbirajo do 200 litrov deževnice na kvadratni meter v  globini enega metra.

Po tem voda izhlapi z izpostavljenih površin. Ta postopek predstavlja naravni vodni krog.

csm_Loesung_Anwendung_a0af2648a6

Izvedljiva in trajnostna

Tla lahko ob močnem deževju absorbirajo velike količine vode in posledično zmanjšajo površinski odtok in nevarnost poplav. Zadrževanje območij z visoko kapaciteto za shranjevanje vode mora biti zato naš cilj številka ena, da zmanjšamo poplavne vrhove v sistemu pred poplavo in opustimo pritisk na površinske in druge odtočne sisteme. Zlasti na rastočih stanovanjskih območjih, v katerih obstoječega drenažnega sistema ni mogoče razširiti, mora biti ta olajšava skozi prepustne površine prednostna naloga. V tem kontekstu se včasih uporablja izraz “mesto gobice”, saj sistem absorbira vodo in jo pozneje sprosti. Ta prilagoditev sodobnega mestnega načrtovanja zmanjšuje tveganje močnega dežja in poplav ter zagotavlja, da se dež absorbira tam, kjer pade. Temu pravimo “decentralizirano upravljanje deževnice” ali “zaščita pred poplavami.”

Navodila za namestitev